Profiel Baukje van der Zwaag

Ik ben Baukje van der Zwaag, geboren in het goede jaar 1963. Samen met mijn echtgenoot Johan Schuurman woon ik aan de rand van het dorp Zalk, vlak bij Zwolle. Johan zal zich op deze pagina zelf verder gaan voorstellen. Bij ons wonen 6 honden en we houden 2 paarden. In mijn vrije tijd rijd ik deze twee paarden onder het zadel. Op de zaterdagochtend bij de Hondenvereniging Elburg geef ik baasjes met jonge honden les hoe om te gaan met hun hond. Onlangs ben ik gestart met de opleiding coachen met paarden. Mens en dier hebben een specifieke plaats in mijn leven,

Sinds 1983 werk ik bij de politie. Gestart als een van de eerste vrouwelijke agenten bij de gemeentepolitie Amersfoort. Na enkele jaren ben ik als docent op de toenmalige politieschool “de Boskamp” te Amersfoort gaan werken. De drie jaren als docent hebben mij verder gebracht naar de regiopolitie Haaglanden waar ik veel gedaan heb als (opleidings)adviseur, teamchef (in de oude benaming) en heb als projectleider meegewerkt aan mooie projecten en evenementen. Ik heb veel tijd en aandacht mogen geven aan vakmanschap en weerbaarheid van de collega’s in de regio Haaglanden waarbij persoonlijke ontwikkelingen en aandacht voor de mens in deze organisatie de hoofdlijn was. Nu ben ik als projectleider bij de staf van de eenheid Den Haag werkzaam en nog volop bezig met activiteiten gericht op de menselijke kant van het politiewerk.

Als echtgenote en collega ben ik geconfronteerd met de ziekte ptss, de gevolgen daarvan voor de collega die deze ziekte heeft en voor het gezin en het werk. Ondanks dat er in de rechtspositie veel voor deze collega’s verbeterd is, miste ik een ontmoetingsplaats voor de collega’s en hun partners om samen de ervaringen te delen, elkaar te erkennen, te waarderen en ook samen activiteiten te doen in een ontspannen sfeer. Ik stond niet alleen in deze opvatting en inmiddels samen met de leden van de regiegroep zijn we voor de (oud)collega’s en hun partners in juni dit jaar (2016) een ontmoetingsplatform gestart. Dit alles kon onder de vlag van de BNMO en zij hebben ons in deze opstart aan alle kanten geholpen en (financieel) ondersteund.

Mijn wens voor de identiteitsgroep Politie onder de vlag van de BNMO is dat we uitgroeien tot een mooi ontmoetingsplatform, waar (oud)collega’s zich thuis en gehoord voelen. Ik wens dat we met kleine stapjes elkaar meer regie op het eigen leven en perspectief kunnen bieden.

Baukje van der Zwaag